Blogs

KEN JE DE REGELS RONDOM KRAAMVISITE AL?

Iedereen die een kind heeft of eerder op kraamvisite is geweest, weet dit: als je op kraamvisite gaat, blijf je hooguit een uur, je drinkt één kopje thee met eventueel een beschuitje en je rot wee.. ehh.. gaat weer weg. Maar zijn er verder nog regels rondom kraamvisite? Ja, die zijn er. Ken je die niet? Lees dan even verder, voor kraamvrouw’s sake.

Blijf weg als je ziek bent! Want eeeeven serieus, met ziekmakende bacillen op kraamvisite gaan is echt not done. Een verkoudheid valt al binnen de categorie “Maak dat je wegkomt!” én -blijft, totdat je weer zonder zakdoekjes op pad kunt.

Laat staan een koortslip! Dat is ook gewoon hartstikke gevaarlijk. Dat wordt dus Skypen met het nieuwe wonder. Blijf ‘ff’ weg, wil je?!

Was je handen! Voordat jij de baby vasthoudt is het wel zo fris als je even je handjes wast. Dat kleine tere wezentje willen we nou eenmaal niet blootstellen aan de bacteriën van jouw autostuur, de liftknop of de binnenkant van je neus ;).

Wees behulpzaam. “Ik ga zo even boodschappen doen, heb jij nog wat nodig?” of “Heb je al wat te eten vanavond, want ik heb wat over en kan dit voor jullie meenemen?”. “Zal ik even de bovenverdieping voor je stofzuigen nu je beneden bent met de baby?” “Denk je dat je oudste kind het leuk vindt om even met me naar de speeltuin te gaan?” Hulp is welkom, zeker ná de kraamweek, als de kraamverpleegster weer weg is. En het is dus helemaal niet moeilijk (of duur!) om behulpzaam te zijn.

Vraag niet naar de schade. Down under. “Ennuh, ben je nu tot aan je anus uitgescheurd?” is geen vraag waar de kraamvrouw op zit te wachten, laat staan antwoord op wil geven. Klets gewoon over de baby en vreet je beschuitje.

Het is geen borrel. Tenzij de nieuwbakken moeder aangeeft dat ze aan de wijn wil, drink je gewoon een kopje koffie, thee of een frisje. Trek niet de sixpack bier uit de koelkast om deze samen met een schaal borrelnoten soldaat te maken. Nee, je bent op kraamvisite, niet in een sportcafé.

Doe niet ongemakkelijk over borstvoeding. Is het tijd voor een voeding? En is mutti nog niet helemaal op de been (grote kans), vraag dan of je even weg moet gaan. Nee? Dan klets je gewoon verder. Het namelijk heel natuurlijk. Mijn beide kinders hebben borstvoeding gehad. Het vervelende van borstvoeding vond ik niet de gebondenheid of stuwing/ongemakken, maar hoe ongemakkelijk sommigen ermee omgingen.

Geef geen pleidooi over borstvoeding als de baby een fles krijgt. Zoveel mensen, zoveel wensen. Op flesjes worden baby’s ook groot en sterk. Adem in, adem uit.

Last but not least: geef mama (en papa) even een compliment. “Goh wat doe je het goed” of “Wat heb je een geweldig kind gemaakt”. Wel gemeend natuurlijk, maar een compliment geven kan altijd. De kraamtijd zit vol onzekerheden. Leuk toch, als jij de nieuwe familie even wat zelfvertrouwen geeft. Kost je niks :). Succes!