Blogs

7 ONSCHULDIGE (MAAR TOCH ONHANDIGE) ONGEMAKKEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

“Neem voldoende rust en geniet van deze mooie periode,” zeggen ze. En dat is ook zo, vooral die rust. Ik kan niet voldoende benadrukken: “Sleep while you still can!”. Máár al deze (redelijk onschuldige, maar toch onhandige) ongemakken tijdens de zwangerschap, die vallen blijkbaar onder een soort geheimhoudingsplicht van zwangeren en begeleiders daarvan. Want zeg nou zelf, had je van tevoren niet willen weten of voel je je nu beter nu je weet dat:

  1. Ongecontroleerd scheetjes laten er nu eenmaal bij hoort? Even bukken in het supermarktschap.. OEPS! Of bij het opstaan van de tafel in een restaurant met je schoonfamilie.. Pardonnez-moi! De baby trapt er soms gewoon een scheetje uit en dat hoort erbij. Gewoon zeggen dat je schoen kraakt of imiteer zo snel mogelijk het geluid met je mond alsof het jouw manier is van een liedje zingen. Of druk net op tijd op je neus bij wijze van grap. What suits you best!
  2. Zwangeren vaak last hebben van puisten? Je hebt er net 187 peelings opzitten om die ellendige sporen van de puberteit in je gezicht uit te wissen, begint het opnieuw.   Je koopt zo snel als je kan een tube Clearasil, maar niks helpt natuurlijk, want het komt van binnenuit. Allemaal hormonaal, die etters. Niks aan te doen, maar de komende maanden ben je een krentenbol. Het gaat wel weer over, uiteindelijk.
  3. Zwangeren eten als bouwvakkers? Tenzij je negen maanden misselijk bent. Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat je je ‘m breed laat hangen als het op voedsel verorberen aankomt. Zelf kwam ik 25- en 20 kilo aan tijdens mijn zwangerschappen, dus ik weet waar ik het over heb. Ik herinner me nog een keer dat we in Amerika een pancakestack ontbeten met een vriend van Steven erbij. Dat zijn 3 pannenkoeken op elkaar. Ik douwde ze zo in m’n holle kies en Steven en zijn vriend kregen het niet op. Ik schaamde me verder niet.
  4. Zwangeren naast veel moeten plassen het ook lastig ophouden? Vooral als het hoofdje “staat” is de blaas bijna oncontroleerbaar. Dat betekent niet meer lachen. Maar gelukkig valt er over het algemeen aan het einde van de zwangerschap sowieso niet zoveel meer te lachen ;).
  5. Zwangeren last kunnen hebben van spataderen? Hallo oma-benen! Door de druk van je kindje in je buik, kunnen aderen wat meer belast worden. Gevolg: een landkaart op je been. Leuk als je zwanger bent in de zomer!
  6. Zwangeren vocht vasthouden? Dit was je misschien wel bekend. Edoch heb je ineens kolenschoppen van handen en verdwijnt je enkel onder een kuit die tot je voet reikt. Nog niet te spreken over een driedubbele onderkin. Tenzij je Doutzen Kroes heet en je super slank met alleen een buik bent tot het einde. (Not me!)
  7. Zwangeren hun teennagels niet meer kunnen lakken na 30 weken? Aangezien ik, voordat ik kinderen had, dacht dat mijn bestaan zou ophouden vanaf het moment dat mijn teennagels niet gelakt waren, leek dit me een nachtmerrie. “Met kale tenen (ja) bevallen??!!” Zo kon ik toch zeker niet ten tonele komen?! Uiteindelijk heb ik tijdens de bevalling niet meer aan mijn tenen gedacht. Gelukkig.

Wees gerust! Je hoeft niet alle klachten te hebben. Het kan echter wel ;).

Foto: Van Luik Fotografie