Blogs

DIT ZIJN GEWOON TROPENJAREN

Understatement. “Mama is ook moe, hoor!” probeer ik wel eens, maar tevergeefs. Of mama nou een #fitmom is of met een vermoeid, wit, slap hangend hoofd nog net niet ter aard stort (ik) tijdens het smeren van de 64739ste boterham van de dag; zolang Netflix draait, de speeltuin niet afgebrand is en die specifieke koekjes op voorraad zijn, is er voor mijn kinders “niksaandehaaaand”. 

En een wit, slap hangend hoofd was toch we een beetje mijn look het afgelopen jaar. Met nachten van soms twee uur slaap, een peuterpuber en een jengelende baby dacht ik dat er geen einde aan deze “fase” kwam. Op het hoogtepunt, toen ik ook medische klachten kreeg, kapte ik met Tropenjaren.nl. Geen puf, energie en daardoor zin meer. Hoe leuk ik het ook in eerste instantie vond.

“Ze noemen het niet voor niets tropenjaren.”

Het is gewoon zwaar
Een huilbaby is slopend. Wij hebben geen massa’s oppas klaarstaan om het van ons over te nemen en daarnaast wílde de (toen nog) baby ook echt geen oppas in huis. Of ik soms van de pot gerukt was, zo krijste hij de hele avond toen een oppasmeisje zo lief was het een avondje van ons over te nemen. Dat was dus geen succes. Het is even investeren, deze jaren. Ze noemen het niet voor niets tropenjaren.

Schildklier kapot
Tijdens mijn eerste zwangerschap besloot een auto-immuunziekte op te starten in mijn lijf. Deze nieuwe metgezel (meer vijand) vernietigt mijn schildklier, waardoor ik de klachten heb van een traag werkende schildklier. Daarvoor slik ik schildklierhormonen. Bij hormonale veranderingen kan de kwaal verergeren. Het vervelende is dat je er altijd achteraf achterkomt, omdat je dan eerst vage klachten krijgt en vervolgens maar eens bloed gaat prikken. Zo bleek dat ik vijf maanden met een slechte waarde rondliep, wat in mijn geval de vermoeidheid verergerde.

Maar ik hou wel van ze hoor
Don’t get me wrong, mijn kinders zijn m’n meest waardevolle bezit. Alleen het moederschap, of ouderschap voordat er vaders beledigt deze site wegklikken ;), vraagt wel veel van een mens. Hoe gek is het eigenlijk dat je meerdere jaren van je leven jezelf op plaats 2 (of 3,4,5 of na de hond) zet en dat je het ook nog met liefde en vanzelfsprekendheid doet? Pretty crazy, die ouders!

En door…
Toen mijn schildklierwaarde weer bijtrok, mijn nachten langer werden, m’n peuter opklaarde en ik (dus) weer energie kreeg, vond ik dat ik verder moest met Tropenjaren.nl. Ik lees op internet veel geromantiseerde blogs of artikelen over het ouderschap. En natuurlijk is het ouderschap vooral prachtig (gelukkig), maar het is ook zwaar, veel investeren en vaak vermoeiend. En waar lees je de realiteit? Daarom ben ik aan de slag gegaan met de vormgeving van de site en gaan verzinnen over ‘hoe nu verder’.

Tropenjaren
Dus Tropenjaren.nl krijgt een doorstart. Het doel is om het echte leven als ouder met jonge kinderen te laten zien, gewoon zoals het is. Met humor wel (hoop ik ;)) en sarcasme, want laten we het vooral luchtig houden. Dat is met deze specifieke blog niet echt gelukt, maar tot een beetje uitleg was ik wel verplicht.