Blogs

OJEE, MIJN BABY HEEFT EEN RS-VIRUS

Vlak na de geboorte van Sem dit jaar kreeg ons oudste zoontje Noah het rs-virus. Ja hoor, midden in de zomer als niemand verkouden of ziek is, treft zo’n virus ons gezin. Hóesten dat ‘ie deed. Hoe zielig ik het ook voor hem vond, als een soort leeuwin probeerde ik ons 2 weken oude baby’tje te beschermen. “Noaaahhh.. hand voor je mond!”, maar tevergeefs. Natuurlijk. We wonen niet bepaald ruim, dus overal in huis vliegen de bacillen, tijdens zo’n virus uitbraak, om je oren.

Een paar dagen, of beter gezegd nachten, later hoorde ik Sem pruttelen. Het was nacht, maar het was meteen duidelijk. “Hebben wij weer”, denk ik vol zelfmedelijden. Shit. Ik bel de huisarts en die geeft aan dat als hij minder actief is dan anders, benauwd lijkt of koorts krijgt, we direct moeten komen. Sem sliep een gat in de dag. En dat was eigenlijk al gek, want Sem sliep toen al slecht (daar ga ik vast nog wel wat blogs aan wijden..). Eenmaal wakker wilde hij ook niet zoveel drinken. Natuurlijk hing ik meteen aan de telefoon bij de huisarts. We mochten langskomen.

De conclusie ‘rs-virus’ is lastig te stellen, maar de huisarts wist dat het heerste, zag hoe snotverkouden Sem was en Noah had alle symptomen van het toenmalige virus. “Houd hem in de gaten”.

Dag en nacht hing ik boven z’n wieg. Uien, neusspray, snotzuigers; alle toeters en bellen kwamen eraan te pas. Uiteindelijk heeft het 3 dagen geduurd en was het ook helemaal niet zo heftig. Yep, 1-0 voor de gepanikeerde moeder in mij.

Maar waarom was mijn oudste zoontje er zo ziek van en mijn kwetsbare baby van 2 weken niet? Als je het mij vraagt, gaf de borstvoeding die hij kreeg hem ook een steuntje in de rug. De lactatiekundige die ik hierover sprak zei dat via mij wat antistoffen bij hem terecht komen. Die hielpen hem met vechten tegen het virus. Het klinkt logisch..

En niet alleen toen, maar steeds, totdat ik stopte met borstvoeding geven, duurden zijn virussen korter dan bij de rest van het gezin.

Ik wil hiermee niet zeggen dat ik geweldig ben omdat ik borstvoeding gaf. Als het geven van borstvoeding niet lukt of niet bij je past, so be it. Ik geloof dat iedere moeder doet wat zij denkt dat het beste is. Maar ben je zwanger en twijfel je over het geven van borstvoeding; dan is dit misschien wel een leuk weetje.